teater, genbrug og noget med ord

I går var vennen i skoven og jeg på en lille Københavnertur for at se en forestilling i Café Teatret. Først var vi dog på Riz Raz lige i nærheden og spise vegetarisk buffet.

Teaterstykket var “Transformatoren”, som jeg havde set meget frem til at opleve. Nielsen er forfatter, komponist og performer, og han gør det forrygende godt. Det er en intim forestilling for et lille publikum, og i aftes var det overvejende helt unge mennesker, vi var nok alderspræsidenterne i dette selskab, hvilket er ret usædvanligt, hovedparten af publikum plejer at være ret grå i toppen, når vi går i teatret.

Nielsen er forfatteren, der oprindelig hed Claus Beck-Nielsen, og som iscenesatte sin egen død i 2001, hvorefter han intet navn havde i en periode. Nielsen har gennem mange år og på mange forskellige måder arbejdet med at udforske feltet identitet og fravær af identitet. Og det handler dette stykke blandt andet også om.

Café Teatret præsenterer forestillingen og Nielsen på sin hjemmeside på denne måde:

“Kønnets utilstrækkelighed er i centrum, når Nielsen indtager CaféTeatret. Karen Blixen er omdrejningspunkt for en forvandling, der tager sit udspring i et opgør med manden og en udforskning af kvinden som fremtidens mulighed.

Som publikum følges vi med Nielsen, i skikkelse af fortællersken Baronesse Blixen, gennem en forestilling om friheden til at være noget andet end alle de andre – og om at sætte sig selv på spil. I processen indflettes en farverig samling af fortællingens kvinder. Medea, Ofelia og Antigone tager alle del i transformationen, og midt i det hele gør Michael Jackson sin entré.
TRANSFORMATOREN begynder som en udstilling i et kunstgalleri og begiver sig derfra på en vandring gennem kunstarterne. Lydkunst, koncert, digtrecitation, installation, performance, teater og dans – TRANSFORMATOREN rummer lidt af det hele, men afholder sig alligevel fra at fastholde en blivende form.
OM NIELSEN
Claus Beck-Nielsen er som forfatter, dramatiker, performer, instruktør og musiker, én af Danmarks største kunstnere. Siden iscenesættelsen af sin egen død i 2001, har han vandret gennem verdens brændpunkter og skabt aktionistiske værker i både USA, Afghanistan og Irak. I 2011 blev han anklaget for identitetstyveri af sin tidligere partner og går i dag under navnet Nielsen.
Med nomineringen til Nordisk Råds Litteraturpris 2014 under det tidligere navn Claus Beck-Nielsen, eksisterer Nielsen fortsat i grænselandet mellem identiteter. Nu vender kunstneren tilbage til offentligheden i skikkelsen af Karen Blixen. ” http://www.cafeteatret.dk/transformatoren.html

Jeg sneg mig til at tage et foto af begyndelsen af forestillingen, der bestod af en udstilling af et værk i en glasmontre i form af Nielsens næsten nøgne og ekstremt tynde krop.

310320146727

Forestillingen levede til fulde op til mine forventninger med inddragelse af mange kunstformer. Nielsen har en fantastisk udtryksevne gennem mimik, lyde og kropssprog, udover at han kan formidle gennem det talte sprog, synge og spille. Forestillingen spiller til den 5. april, så du kan måske nå at se den.

http://www.cafeteatret.dk/transformatoren.html kan du læse og se klip fra forestillingen.

I dag har jeg arbejdet i det kreative værksted. Jeg er i gang med flere bogprojekter på én gang. En papæske, der har indeholdt en bærbar computer, er blevet skåret op til en stak sider, der skal bære ordene “At gå i ring er også at gå men man kommer ingen vegne”. Bogens sider males hvide og skal samles med ringe, sådan at bogen kan stå som en ring. Når man går i ring, gør man det samme og det samme, man bruger de samme tanker, handler på samme måde, altså en slags genbrug, der ingen vegne fører hen. Derfor skal bogen laves af genbrugspap.

010420146734

Det er også blevet tid til at klæbe broderede ord på håndlavet papir. Engelske ord fra A – Z … næsten i hvert fald, for jeg har ikke kunnet finde nogle egnede ord, der begynder med X og Z.

010420146729010420146728

Efter eftermiddagskaffen sad jeg på terrassen med næsen mod solen og pludselig dumpede en idé op i bevidstheden. Jeg kom til at tænke på en af de første figurer, jeg lavede efter flytningen til Samsø; “Jomfru i fugleham”, en figur med et slag med påsyede fjer. Den nye idé er at lave et bogobjekt med titlen “Ord i fugleham” … ord = fuglenavne i alfabetisk rækkefølge skal være indholdet, og bogens omslag skal være dækket med fjer som en fugleham. Fuglenes navne er jo blot ord, som mennesker har fundet på at betegne de forskellige fugleformer/arter med. En dompap ved jo intet om, at den i menneskers forståelse er en dompap.

Dette indlæg blev udgivet i Hverdagsliv, I det kreative værksted. Bogmærk permalinket.

2 svar til teater, genbrug og noget med ord

  1. Madame siger:

    Det var meget spændende at læse om din oplevelse af teaterstykket – og også om dine kreative projekter! Jeg arbejdede i mange år med litteraturen i DR og har en stor kærlighed til dramatik og litteratur.

    • ilsearanti siger:

      Det må have været interessant at arbejde med litteraturen i DR, var det som lydtekniker? Jeg har studeret nordisk litteratur og sprog og været optaget af litteratur og dramatik i størstedelen af mit liv, ikke mindst den eksperimenterende del af dramatikken og også den meget skriftoptagede del af litteraturen. Især synes jeg, at det er interessant, når der bliver arbejdet på tværs af genrer eller med at bryde genrernes grænser. Feltet kunstner, værk og verden, synes jeg er meget interessant. Og det er Nielsen jo et af flere interessante nutidige eksempler på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.