Samsø i mit hjerte

I går modtog jeg en længe ventet besked via mail. Passagerfærgeruten mellem Samsø og Århus bliver en realitet i år! Det er den bedste nyhed længe, og den har vakt stor begejstring på øen og blandt øens venner.

IMG_3735

På billedet ses den nye færge, der lige nu ligger i Bergen, og som kommer til DK i slutningen af måneden for at blive gjort klar til at sejle i danske farvande.

Hermed går en mangeårig drøm på Samsø om en direkte forbindelse til Århus i opfyldelse.

Projektet er blevet muligt på grund af et folkeligt ønske og folkelig økonomisk opbakning og fodarbejde. Pengene til færgen er samlet ind via salg af anparter, som vi er mange på øen og venner af øen, der har købt for at støtte realiseringen af denne drøm. En lokal arbejdsgruppe ydede et stort forarbejde, en forening blev dannet, og bestyrelsen for foreningen har arbejdet vedholdende og fokuseret i årevis for at få projektet til at lykkes. De har arbejdet intenst på at få investorer til at gå med ind i det folkelige projekt.

Og nu er det endelig lykkedes at samle den nødvendige kapital sammen til at købe en færge og sætte ruten i gang til højsæsonen i år!

Det åbner for en mange nye muligheder. Samsø bliver en forstad til storbyen Århus. Det bliver muligt at tage færgen ind midt i byen og få glæde af alt, hvad storbyen tilbyder, uden at skulle have bilen med. Og det bliver muligt at bo på Samsø og arbejde, studere og gå på gymnasium i Århus! Spændende, hvilken betydning denne rute vil få for Samsø som samfund. Vi kunne godt bruge nogle flere indbyggere, gerne flere unge mennesker og børnefamilier, så noget af tanken bag denne rute er også håbet om, at det vil få flere til at flytte til øen.

På det følgende link kan du høre et interview om den nye rute på TV2 Østjylland:

http://www.tv2oj.dk/artikel/296953:SamsOe–Direkte-faerge-mellem-SamsOe-og-Aarhus-om-faa-maaneder

Jeg elsker at bo på Samsø, Danmarks vedvarende energiø, der sprudler af idérigdom og igangsættende handlekraft! Det ved I, der jævnligt læser med her.

Udover den nye færgerute, der udspringer af et folkeligt ønske og folkelig handlekraft, så arbejdes der intenst på at udvide økologien på øen, hvilket også er et arbejde, der udspringer af et folkeligt ønske og varetages af frivillige på øen. Lige nu arbejdes der intenst på at skaffe opbakning og midler til Økologisk Samsøs jordbrugsfond, hvis formål er at opkøbe landbrug på øen, der skal forpagtes af unge økologer uden kapital. Formålet går således på to ben, både at udvide økologiens andel af jordbrugene og at få nye unge økologiske landmænd til øen.

Og så er der jo Samsø Energiakademi, der arbejder på at dele øens erfaringer, viden og inspiration om bæredygtighed og vedvarende energiløsninger til hele verden. Samsøs erfaringer som vedvarende energiø spredes som inspirationens ringe til hele verden via det arbejde, Energiakademiet laver. Her modtages delegationer fra hele verden, og medarbejderne rejser ud og giver deres viden videre. Lige nu er to af dem i Japan for at undervise i NGO-arbejde og deltage i bestyrelsesarbejdet for en nyoprettet fond for andre energiløsninger efter ulykken på Fukushima værket.

Det er en lille ø i omfang, men her tænkes store tanker, som omsættes i praksis og spreder sig som positive og bæredygtige vingeslag både blandt os, der bor her, blandt folk, der besøger øen og videre ud i verden.

Samsø er en lille ø med en stor betydning.

Dette indlæg blev udgivet i Samsø. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.