ravnenes verden uden for min dør

Sommertiden betyder, at solen ikke er nået helt om i solkrogen i haven ved frokosttid. Alligevel sætter jeg mig ud i kurvestolen med min mad og mærker, hvordan solen langsomt indtager solkrogen og varmer mig igennem.

Jeg lukker øjnene, mærker solen på ansigtet og lytter til fuglene og lydene fra hverdagens aktiviteter omkring mig. Lastbiler kører gennem byen. Mennesker er i gang med forårsgøremål i haven. Og jeg hører ravnen over i skoven.

I alle de år jeg har boet her i huset ved havet, har jeg haft ravnene som naboer. De holder til i den nordligste kant af skoven og fra det tidlige forår og helt hen i efteråret hører og ser jeg dem dagligt flyve hen over skoven, over haven eller på mine gåture i skoven.

Sidste forår lykkedes det mig at fotografere og filme ravnen liggende på reden, men i vinter opdagede jeg, at reden ikke længere var i sin grenkløft i toppen af det høje træ, som jeg kan se fra stien, der løber langs den nordlige kant af skoven. I det helt tidlige forår hvor det nærmest var vinter endnu, hørte og så jeg ravnene i samme område uden at se nogen rede. Men fornylig fik jeg øje på den. De har bygget en ny rede i en grenkløft højt i et træ få meter fra det gamle. Og ravnene gjorde mig selv opmærksom på stedet, fordi de snakkede ivrigt sammen, da jeg gik forbi.

Ravnene er meget aktive med at passe deres rede og territorium. De flyver snakkende i store cirkler over en, når man kommer i nærheden, og de jager andre fugle væk. Både andre ravne og især rovfugle bliver jaget mange meter væk fra skoven, og det foregår ofte i luftrummet i nærheden af min have.

Som nabo i fugleflugtslinie har jeg fornøjelsen af at kunne følge med i en del af ravnenes liv og færden. Og jeg føler mig så privilegeret og taknemmelig over en sådan gave.


Dette indlæg blev udgivet i Hverdagsliv, Samsø. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s