når en tekst kommer til verden … en tekst

Arbejdet i skriveværkstedet med notater fra stilheden til den kommende bog fortsætter …

Når en tekst kommer til verden

Der er noget vedvarende ved en tekst.

Når en tekst er landet på papiret, ord for ord, sætning for sætning, afsnit for afsnit, som en tankestrøm, der lander i sprog og form, så er den kommet til stede i verden.

Teksten er et rum, som læseren kan træde ind i, være i, udvide og gå ud af igen. Tekstens tankestrøm kan flytte ind i læserens bevidsthed og så frø i sindet og i hukommelsen. En læsers læsning af teksten frisætter den af tid og rum.

Når teksten først er landet på papiret eller på skærmen, så er den tilstede, som et rum det er muligt at gå ind i. Et rum med et indhold båret af sprog.

Sådan er teksten.

Teksten er.

Tekstens rum er vedvarende, når den først er kommet til verden. Uanset om nogen går derind eller ej.

At tage imod tankestrømmen og skrive den ned er at gå ind ad en åben dør til et endnu ukendt rum med et endnu ukendt indhold.

Tankerne er allerede til stede uden for tid og rum.

Teksten er der allerede. Rummet er der allerede. Men det kommer først til verden, når teksten skrives ned og lander på papiret eller skærmen. Først da er det et rum i verden at gå ind i.

Skriftens og tekstens fysiske ankomst og tilstedeværelse i verden afhænger af, om nogen tager imod den og skriver den ned. Men først i delingen ved en læsers deltagelse bliver tekstens rum i verden udvidet.

Hver eneste læser tilfører teksten elementer med sine egne forudsætninger, tilgange, forestillinger og tanker. Og med sin tro, sin selvforståelse, bevidsthed og opmærksomhed.

Tekstens tanker interagerer med hver eneste læsers tanker og udvider sig i alle de retninger, læserne bærer den med sine tanker og måske ord og handlinger.

Læserne læser sig selv ind i tekstens rum og tolker og former indholdet med deres egen tankeverden. For vi ser ud fra vores egen verden. Uanset om vi ser på hændelser i den fysiske verden. Uanset om vi ser på kunst. Uanset om vi hører musik. Og uanset om vi læser en tekst.

På den måde rummer tekstens rum uendelig mange variationer af udveksling af tanker og indhold.

Hvor mange afhænger af læserne.

Når teksten er skrevet og delt med andre ad nogle af verdens kommunikationskanaler, så er teksten flyttet ind i verden. Så er teksten vedvarende tilstede og tilgængelig i verden. Med mindre den bliver destrueret i alle sine fysiske former og dermed forsvinder igen. Så vil den kun være tilstede som fragmenter i et lag af sine læseres bevidsthed og dermed ikke længere umiddelbart tilgængelig.

Tankestrømmen har taget form som tekst i verden og kan deles med hvem som helst, der vælger at modtage den og lukke den ind i sin bevidsthed.

En tekst kommer igennem den kanal, den bærer i sig som mening for sine modtagere og læsere. Og den når ud til dem, den er rettet til. Til dem der modtager den, som et kald der svares på. Uanset hvem der skriver den ned. Uanset i hvilken form og igennem hvilken kanal den kommer ud til verden. Og uanset om teksten bliver læst af en eller flere. Nu eller på et andet tidspunkt, måske i et senere århundrede. Når teksten er kommet til verden, vil den nå frem.

At skrive handler om at lytte, tage imod, skrive det hørte ned og dele det skrevne.

Hvordan en tekst når frem til sine modtagere og læsere er ikke penneførerens ansvar. Det sker uden, at skribenten behøver at vide eller forstå hvordan. Blot må penneføreren også lytte og tage imod inspiration til ad hvilke kanaler, teksten skal deles og gøres tilgængelig.

 

Dette indlæg blev udgivet i I skriveværkstedet, Tanker om ..., Tekst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.