i skriveværkstedet fortsat … og en tekst fra bunken

Dagen i dag fortsætter, hvor dagen i går sluttede. Frost og sol er afløst af regn og dis men ellers ligner dagen i dag den i går for mit vedkommende.

Jeg læser mig fortsat ned gennem bunken af tekster, der skal blive til en bog om min indre rejse. Billedet her er fra i går, hvor lyset var klart i skriverummet.


Du får et kig med ind i arbejdet med stakken af tekster med den følgende tekst, der er skrevet i sensommeren 2016:

Sæt din båd på kærlighedens flod

”Sæt ikke din båd på en flod af tårer”, skriver Patti Smith i erindringsbogen M Train.

Nej, sæt ikke din båd på en flod af tårer, men af glitrende, solbeskinnet, livgivende vand af tillid og kærlighed. Lad dig flyde med vandets strøm. Kast kontrollens årer fra dig, og lad glæden føre din båd med den livgivende strøm.

Nogen taler om ”kvinder der elsker for meget”. Egentlig en mærkelig tanke, for er det muligt at elske for meget? Indeholder dette udsagn mon ikke noget helt andet? En forestilling om, at kærlighed skal være gengældt måske? At for at give kærlighed skal man modtage kærlighed?

Rummer udsagnet ikke et andet budskab, nemlig at man elsker sig selv for lidt eller slet ikke?

Hvis vi mangler kærlighed i vores liv, er det måske netop fordi, vi ikke elsker os selv. Og hvis vi ikke elsker os selv, er det sandsynligvis, fordi vi ikke kender os selv, men tror om os selv, at vi ikke er værdige til at blive elsket, at vi ikke er værdige til kærlighed. Når vi ikke elsker os selv, kan vi måske ikke få øje på den kærlighed, der gives os mange steder fra og på mange måder?

Vi er kærlighed!

For mig er det en kendsgerning, som noget i mig ikke altid tror på, fordi det vælger at tro noget andet.

Vi er kærlighed!

Det er et udsagn, som mange vil afvise og fornægte, fordi de ser sig selv og dermed også andre som noget andet.

Vi søger alle efter kærligheden. Uden for os selv. Vi søger efter at finde en person, der kan elske os, selvom vi ikke elsker os selv. Egentlig noget af et paradoks. Vi søger efter kærligheden uden for os selv, som noget andre skal give os, fordi vi er ubevidste om, at vi allerede har den i os. Uden at være os det bevidste, har vi afvist og fortrængt kærligheden og mildhedens styrke i os selv. Og hele livet leder vi efter det, vi har glemt, at vi selv har smidt væk.

Hvordan lærer jeg at elske mig selv og give mig selv plads, omsorg og kærlighed?

Det, jeg savner, er det, jeg mangler at give, lyder en læresætning. Og jeg har altid opfattet det sådan, at jeg mangler at give det til en anden. Det er jo også rigtigt, for når jeg giver noget til nogen, mærker jeg, at jeg har det, for jeg kan ikke give noget, jeg ikke har.

Ofte giver vi for at få, men den given rummer stadig en opfattelse og oplevelse af mangel, for ellers ville målet ikke være at få.

Hvis jeg giver fra mangel, oplever jeg mangel.

Hvis jeg giver fra fylde, oplever jeg fylde, som er ikke at mangle noget men at opleve indre overflod.

Man kan ikke elske for meget, man kan kun elske for lidt, hvilket betyder, at man opfatter sig selv som uværdig, og derfor ikke kender og anerkender sig selv, som det vi virkeligt er og rummer.

Når jeg mærker savn i mig, viser det sig altid, at jeg savner mig selv, savner indadvendthed og fordybelse. Det opstår, når jeg har sat mig selv og mit fokus tilside for noget andet eller for en anden i længere tid og ikke har givet mig selv plads.

Vi taler om, at vi kan miste os selv i relationen med en anden eller med andre. Denne oplevelse handler vel netop om, at vi giver slip på os selv i forestillingen om, at en anden eller andre kan give os noget, vi tror vi mangler.

Vores sprog og selvforståelse rummer mange udtryk for oplevelsen af mangel. Han/hun gjorde mig hel, altså var jeg det ikke i forvejen. Et par komplementerer hinanden. Ved en skilsmisse eller et dødsfald oplever mange at miste en del af sig selv.

Kend dig selv! – er måske den vigtigste opfordring vi kan tage imod. At kende mig selv kræver, at jeg går igennem alle de slør og fortrængninger, jeg har lagt over det og den, jeg virkelig er dybest inde.

Jeg skal være villig til at sætte min båd på tillidens og kærlighedens flod, kaste årene fra mig og lade mig føre afsted gennem alle slør og fortrængninger, se dem i øjnene og holde dem op i lyset, for at de kan blive gennemskuet, og den magt, jeg har givet dem til at styre og kontrollere mig og mit liv, kan blive trukket tilbage, og de bliver ophævet.

Sæt din båd i kærlighedens flod og lær, at kærligheden er i dig, at du er kærlighed, alle andre opfattelser og oplevelser var blot fejltagelser, der har brug for at blive korrigeret.

Sæt din båd i kærlighedens flod og lær, at du er værdig og ikke mangler noget. Vær dig, for du er kærlighed og er værdig til kærlighed.

Dette indlæg blev udgivet i I skriveværkstedet, Tanker om ..., Tekst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.