at skrive efteråret – om at være en bølge, både introvert og ekstrovert

 

Dagens tekst:

At skrive efteråret

Om at være som en bølge, både introvert og ekstrovert

Efteråret er min yndlingstid på året. Tiden hvor der falder ro og hvile på efter sommerens lange dage med aktivitet og produktivitet. Efter vækst og høst falder naturen til ro og går i hi. Træerne trækker saften ned i rødderne og går i dvale for at samle kræfter.

For nogen tid siden blev jeg helt klar over, at jeg fungerer ligesom naturen, blot svinger jeg i en anden modus mellem aktivitet og hvile. Som en bølge, der rejser sig og falder, rejser sig og falder som en rytme gennem årstiderne og hele året rundt.

I mange år har jeg vidst, at jeg er både introvert og ekstrovert. Tidligere i mit liv var jeg meget udadrettet med den ekstroverte side i funktion, både i mit arbejdsliv og en del af mit fritidsliv, jeg opfattede mig som et overvejende udadvendt menneske. I det liv længtes jeg efter mere tid og rum til alenehed, fordybelse og kreativt arbejde.

Den årelange transformation af mit liv for år tilbage førte mig gennem en mangeårig periode af stilstand og behov for fuldstændig ro og tilbagetrækning fra verden. At skrive og lave kunst blev redskabet, der bragte mig igennem processen.

Og da jeg nåede igennem og landede i et helt nyt liv, var jeg blevet transformeret til at være overvejende introvert med stort behov for alenehed, fordybelse, tid til kreativt arbejde og ro. Jeg var landet i det liv, som havde kaldt på mig meget længe.

I disse dage tænker jeg igen over mit liv, og over hvad jeg bruger min tid til. Jeg lytter til, hvad der kalder i mig. To kald er tilstede i mig samtidigt.

Det ene kalder på inspiration ved at vende udad og opleve kunst, litteratur, musik, samvær og samtale. Det er den ekstroverte side, der kalder, og som ved, at jeg kan få en masse inspiration ved at være sammen med andre mennesker og ved at opleve andre kunstneres arbejde og udtryk. Jeg har meget glæde af at gå på kunstmuseer, til udstillinger, til koncerter, i teatret, på café med en veninde, og jeg vender hjem derfra fyldt helt op med indtryk.

Meget hurtigt bliver jeg fyldt helt op og mæt af indtryk og inspiration, og jeg får brug for tid og ro til eftertanke, til fordybelse og til at omsætte i egne kreative udtryk. Det har taget mig en del år at erkende hvor hurtigt, jeg bliver mæt og fyldt og derfor har brug for at trække mig tilbage og fordøje og være i stilhed og indadvendthed, og at jeg derfor ikke skal lægge for mange planer ind i min kalender i løbet af en uge.

Jo mere jeg erkender og accepterer, hvordan jeg fungere i et for mig naturligt flow, jo mere harmonisk er mit liv.

Jeg elsker aleneheden, fordybelsen og det kreative arbejde, og jeg kan være i det i meget lang tid uden kontakt med omverdenen og andre mennesker. Men på et tidspunkt bliver jeg også mæt af det og begynder at få behov for at vende udad igen.

Og jeg elsker at vende udad mod gode samtaler og nært samvær, mod inspiration fra alt, hvad verden tilbyder af kunst, kultur, byliv og natur. Jeg elsker at suge til mig af andres tanker om et liv med kunst og af deres kreative og kunstneriske frembringelser i mange genrer og udtryk.

Mit nye liv, som jeg landede i efter den fuldstændige transformation, rummer netop friheden til at leve i en sådan bølgebevægelse mellem at være introvert og ekstrovert. Jeg er sat fri af ydre forpligtelser, der kræver, at jeg er ekstrovert og ude i verden det meste af tiden. Jeg er sat fri til at leve i et naturligt flow af stigninger og fald, af aktivitet og hvile, af inspiration og kreativt arbejde, af indtryk og udtryk.

Efteråret er bølgen, der vender nedad mod hvile og stilhed, eftertanke og vegeteren.

Dette indlæg blev udgivet i I skriveværkstedet, Inspiration og praksis, Tanker om ..., Tekst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.