mig og margrethe eller om grå stær og gyldent efterår

Egentlig var det meningen, at jeg skulle have været hjemme på Samsø for flere uger siden. Altså i den oprindelige plan før ankomsten til skoven.

Men med ankomsten til skoven begyndte et tiltagende synsproblem at vise sig. Allerede i nogle måneder havde jeg tænkt, at jeg måske snart skulle tænke på at få nye glas i mine briller, for mit syn blev gradvist mere uskarpt. Men pludselig udviklede denne uskarphed sig både med og uden briller, og sollys og lys og billygter blændede mere og mere. Det blev klart, at det ikke længere var muligt for mig at køre bil i tusmørke eller egentligt mørke på grund af de blændende billygter. Et tjek via google viste, at symptomerne var typiske for grå stær, og et besøg hos en øjenlæge blev nødvendigt.

På Samsø har vi ingen øjenlæger, så under alle omstændigheder skulle jeg fra øen for at blive undersøgt, og når jeg nu var på Sjælland, var det oplagt at komme til øjenlæge her i nærheden, og jeg kunne først få en tid midt i november. Altså måtte opholdet forlænges.

I dag var dagen for øjenlægebesøget kommet, og undersøgelsen viste ganske rigtigt grå stær men dog ikke udviklet nok til, at jeg kan blive opereret ligesom Margrethe, hende den anden, lige er blevet. Så langt så godt. Nu ved jeg, hvad der er i gang, og må så ty til den første løsning: At få nye glas i brillerne og håbe på, at det vil give mig et bedre fungerende syn et stykke tid, mens den grå stær beslutter sig til at udvikle sig og reducere mit syn yderligere hurtigt eller langsomt.

Udover at det er rart at vide, hvad de pludselige, kraftige synsproblemer handler om, så har dette øjenlægebesøg betydet, at jeg har haft glæden af det hele og fulde efterår i skoven.

Efteråret og skoven hører sammen for mig ligesom foråret og skoven. Og efteråret har været usædvanlig smukt i år, fordi bladene har siddet længe på træerne, så farverne har nået at udvikle sig maksimalt på grenene. Det stille vejr har ladet bladene sidde, indtil de nu slipper af sig selv og daler til jorden.

Det har været et langvarigt, stille og smukt efterår her i skoven både på det ydre og det indre plan. Og forlængelsen af mit ophold har givet mig den store gave, at jeg har kunnet nyde det hele vejen igennem. I morges, da Tilda og jeg gik morgentur gennem skoven, hørte jeg en raslende lyd bag mig. Det viste sig at være bøgeblade, der dalede  tæt ned fra et træ som kæmpe gyldne snefnug. Morgenen var vindstille og fugtig, og måske havde træet rystet sig lidt for at slippe sine blade og lade dem falde til jorden.

Det forlængede ophold har også givet mulighed for flere kulturelle oplevelser end først planlagt. Og turene rundt i det skovklædte Nordsjælland til de forskellige udstillinger har været en sand fryd for øjet.

Uanset det stille vejr begynder træerne nu for alvor at tabe bladene, og skovbunden er dækket af et tykt, blødt gyldent og raslende tæppe. Et efter et begynder træerne at stå som nøgne silhuetter og åbner dermed til mere udsyn til den disede hvidgrå himmel.

Jeg har nydt dette efterår i fulde drag og er taknemmelig for at have været her i skoven, hvor jeg har kunnet opleve dets udvikling fuldt ud dag for dag. Hver eneste morgen har jeg nydt at træde ud af døren og indånde den friske skovluft med duften af efterår. Og jeg har nydt at se ud ad vinduerne og gå daglige ture gennem tunneller af gyldent løv og mørkegrønne graner.

Jeg har suget det hele til mig og har fået fyldt alle  indre lagre op af samvær og oplevelser af natur, kunst og kultur, så jeg nu er ved at være parat til at vende næsen hjemad til huset ved havet med alenetid, fordybelse og kreativt arbejde.

 

Dette indlæg blev udgivet i Hverdagsliv, Inspiration og praksis, Rejseliv, Tanker om .... Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.