Og så vågnede min indre litteratur- og sprognørd

Kender du det, at nogle bøger og nogle romaner kan være svære at blive fanget af, og at der skal vilje til at læse videre, før de endelig fænger?

Sådan har jeg haft det med A.S. Byatts  “Besættelsen – En Romance” med originaltitlen “Possession – A Romance” fra 1990. Jeg er begyndt på den flere gange og er så gået i stå og har læst noget andet i stedet for. I modsætning til for år tilbage, hvor jeg slugte den ene roman efter den anden, og hvor min litteraturinteresse givet ville have holdt mig fast i læsningen af bogen i første forsøg, så læser jeg nu sjældent romaner og lægger bøger ulæste fra mig uden blusel.

Jeg ynder at bruge tekstsider fra gamle bøger, gerne på andre sprog end dansk, i mine håndlavede mixed mediabøger. Og denne roman kom ad den vej ind i mit liv. Jeg stødte på den på et stort loppemarked i den engelske udgave. Egentlig ikke et særligt fint eksemplar. Den var meget slidt, og der var klippet i nogle af de første sider. Men jeg skulle jo  bare bruge den til at rive sider ud af, og den havde fine gulnede tekstsider med forskellige tekstgenrer og forskellige skrifttyper, så den var velegnet til mit formål.

I flere år har jeg brugt sider fra denne bog i mine collager, og jeg har derfor læst lidt hist og pist, mens jeg har ledt efter den helt rigtige tekstside. Romanens form er næsten som en collage af tekster. Udover selve romanhandlingens prosatekst, er der dagbogsuddrag, eventyr, digte og breve. Jeg blev efterhånden nysgerrig for at læse bogen i sin helhed for at finde ud af, hvordan disse forskellige tekster hænger sammen. Og for at få det meste med valgte jeg for et par år siden at købe den i en dansk oversættelse, der var udgivet så sent som i 2017. 

Men altså, jeg har haft meget svært ved at komme helt ind i bogens univers. Indtil nu hvor jeg har besluttet mig for, at nu skal det være. Nu vil jeg blive ved med at læse, indtil jeg ikke kan lade være med at læse videre. Og sjovt nok var det åbenbart bare den beslutning, der skulle til for at vække min litterære interesse og det i mig, der elsker at læse bøger, der eksperimenterer med formen, som denne collage af forskellige tekstgenrer.

Så mens regnen har silet ned udenfor i dag, har jeg siddet i varmen fra brændeovnen i stuen med kaffe i koppen og læst. Og læsningen har genopvækket min indre litteraturnørd, som nu læser videre med fryd, nysgerrighed og formmæssig og sproglig interesse.

Dette indlæg blev udgivet i Hverdagsliv, Litteratur, Tanker om .... Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.