Når tankerne må på dok

En gang imellem er det nødvendigt at give mine tanker et eftersyn og sende dem på dok til gennemgang og eventuel korrektion og reparation.

Sådan er det lige nu.

Det grundige tab af energi for nogle dage siden kaldte på et sådant eftersyn. Der var noget, som ikke var, som det skulle være. Der var en årsag til energitabet, som det var tid til at finde, efterse og korrigere.

Selvom jeg ikke har holdt rigtigt fri i over et år, som jeg fortalte den anden dag midt i trætheden, så er det ikke årsagen. Det var den første forklaring, jeg kunne få øje på. Men det er ikke det kreative arbejde, jeg har lavet gennem det sidste års tid, der har drænet mig for energi. Tværtimod, så har det været let, ubesværet, sjovt, spændende og glædesfyldt.

Mens jeg skræller og sliber lag af tankerne som farvelagene på en båd på dok, så ser jeg på, hvilke tanker og deraf handlinger, der løfter og giver energi, og hvilke der dræner og sænker energien.

Hvad er det, jeg tænker, og hvad er det jeg gør derudfra? Det ser jeg på.

Hvad er det, jeg tror, jeg skal og handler på grundlag af? Det ser jeg på.

Hvad siger jeg ja til? Er det noget, der løfter, eller er det noget der dræner?

Hvis det dræner, har jeg sagt ja fra en tanke, der ikke gør mig godt. Så har jeg sagt ja til noget, som jeg skulle have sagt nej til.

Det handler altsammen om tanker. Og det handler altsammen om, hvad jeg vælger og tror på, og hvad jeg derudfra siger ja og nej til.

Vi er mange, der kan have svært ved at sige nej. Og hvis vi siger ja på et forkert grundlag og udgangspunkt og dermed fra en forkert tanke, så dræner det. Hvis vi derimod siger ja fra et kærligt og sandt grundlag og udgangspunkt, så løfter det.

Når nu det kan være så svært at sige nej, så kan det være givende og oplysende at se, hvad dette ja samtidigt er et nej til. For et ja er samtidigt altid et nej til noget andet. Ligesom et nej altid samtidigt er et ja til noget andet. Så hvad er det, der skal siges ja til? Det der løfter, nærer og giver glæde.

Tanker som: “Jeg bør, jeg bliver nødt til, jeg skal, ellers …” , er alle tegn på, at man kan være i gang med at sige ja, hvor det var bedre og mere kærligt også overfor sig selv at sige nej. Som jeg kan se det.

Igennem mere end et år har jeg været i gang med en masse kreative projekter. Og de har været givende, nærende, sjove og glædesfyldte. Det var først, da tanken om at præstere, levere, producere og blive færdig kom ind i arbejdet med den kommende udstilling, at det gik galt. Det var denne tanke, der drænede. Og tabet af energi var på den måde en gave. Et indre kald om at se på, at der var noget, som ikke var, som det skulle være.

Vore bevidste og ubevidste tanker har meget større betydning for, hvordan vi har det, end vi nogen gange er klar over. Faktisk er de altafgørende, som jeg ser det.

Når min energi svinder væk, er det tegn på, at der er noget, jeg skal se på. Jeg har truffet et forkert valg og sagt ja til det forkerte.

Derfor er mit sind og mine tanker lige nu på dok. Og der er rigtig meget at blive bevidst om og lære af det, jeg får øje på, når jeg kigger i dybden på det, som fremkalder energitabet, og på det som løfter det igen. For jeg har allerede fået øje på, hvad der løfter. Det er tanken om at have fri, at være fri og at gøre ting med glæde og fra glæde.

Jeg kan sagtens sy videre på scenetæppet af broderede lommetørklæder uden at blive træt, når jeg gør det, fordi jeg slapper af, hygger mig med det og glæder mig i det. Jeg er fri. Scenetæppet behøver ikke at blive færdigt. Der er ingen deadline, som jeg skal overholde. Jeg syr bare på det indimellem, fordi jeg har lyst til det og slapper af med det.

Og således kommer energien tilbage igen. Ikke ved ingenting at gøre, men at gøre det, som giver glæde og løfter.

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og praksis, Tanker om .... Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.