Skriverejsen gennem livet

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker at skrive og skriver en hel del.

Set i tilbageblikket kan jeg se, at drivkraften til at gå på universitetet og læse nordisk sprog og litteratur var min ubevidste, slumrende skrivelængsel. Jeg elskede at læse, og jeg var meget optaget af kvinder, der skrev. Både skrivende kvinder i fortiden og i min egen samtid.

Inden universitetet tog jeg HF på fuld tid, og her opdagede jeg, at jeg var god til at skrive. Det vidste jeg ikke, for det havde jeg jo ikke brugt tid på før.

Mens jeg læste på universitetet, læste jeg Anaïs Nins dagbøger efterhånden, som de udkom på dansk. Og jeg var fascineret af, hvordan skriften var med hende som en fast del af hendes måde at være i livet på. Hun skrev simpelthen hele tiden og alle vegne.

Det kaldte min skrivelængsel så meget frem i bevidstheden, at jeg begyndte at handle på det. Jeg begyndte at skrive dagbog i form af at skrive livet til mig selv. Jeg begyndte at skrive en masse breve til dem, der havde lyst til at brevveksle. Både min skrivelængsel og min længsel efter at udtrykke mig kunstnerisk blev meget bevidst og nærværende.

Jeg har skrevet livet og skrevet gennem mit liv i over 4 årtier. Skriften er min faste følgesvend, som måden at nå til klarhed og selvindsigt. Skriften er der, hvor jeg kender mig selv bedst og dybest. Skriften er mit rum og frirum i verden.

Den bedste tid i min universitetstid var det år, hvor jeg arbejdede med mit speciale. Jeg elskede dette arbejde, hvor der var tid og rum til fordybelse, og hvor det handlede om at skrive. Jeg skrev speciale alene og hjemme, og det passede mig som fod i hose. Jeg har aldrig haft problemer med at bruge tiden til det, som det er meningen, den skal bruges til. Tværtimod glædede jeg mig til at sætte mig ved skrivebordet og læse og skrive hver eneste dag. Og jeg drømte om, at det på en eller anden måde kunne blive min levevej.

Skriften er min faste og trofaste livsledsager og mit livsvidne. Den har været med mig i over 40 år, og den er det vigtigste redskab i min måde at være i livet og i verden på.

Skriften har båret mig gennem svære tider og gennemgribende forandringer af mit liv. Her har jeg skrevet mig ind til mig selv og fundet og rejst mig selv igen, når storme og hvirvelvinde væltede mig omkuld for en stund.

Skriften er et glædesfyldt frirum, hvor der er ubegrænset plads og frihed til udfoldelse. Her kan jeg se mig selv i øjnene og få øje på, hvad det er jeg har gang i, når jeg er på afveje. Her kan jeg finde tilbage på sporet og finde den rette vej at fortsætte ad.

I skriftens rum er jeg aldrig alene. Her kommunikerer jeg med min indre, vise stemme, der leder og inspirerer mig på min vej og i mit virke i verden. Jeg skriver mig ind til indsigter, erkendelser og til udfoldelse af de visioner og den inspiration, jeg modtager.

I morges, da jeg skrev mine morgensider med fyldepen i den sædvanlige store notesbog, skrev jeg om, at denne pen har jeg skrevet med siden i begyndelsen af 1980’erne. Tusindvis af sider har jeg skrevet med den, og hyldemeter af denne slags notesbog er blevet fyldt med skrift gennem tiden.

Med tiden er computeren blevet mit foretrukne skriveredskab. Jeg er hurtig på tasterne, og derfor kan mine fingre på tasterne bedre følge med mine tanker end den langsomme skrift med pen på papir. Men morgensiderne er stadig håndskrevne, og det er mine notater også, når jeg skriver i notesbogen på skrivedates ude i verden.

Skriften er min livsledsager og mit livsvidne og med den skriver jeg livet og den skriverejse livet er for mig.

Dette indlæg blev udgivet i At skrive livet, I skriveværkstedet, Tanker om .... Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.